IPF WK Powerlifting 2015

Dit jaar deed ik mee aan de WK Powerlifting dat werd gehouden in Hamm (Luxemburg). Het jaar startte aanvankelijk met diverse blessures aan mijn rechterschouder en beide benen. Hierdoor was het lange tijd erg spannend of ik op tijd zou herstellen en de benodigde progressie zou boeken. Drie jaar lang deed ik nationaal en internationaal aan zoveel wedstrijden mee, dat mijn lichaam protesteerde en continu verzuurd aanvoelde. Rust en licht trainen, dat was het advies dat ik in maart van dit jaar kreeg. Met licht protest volgde ik dit op en in Hamm werd dat uiteindelijk dubbel en dwars uitbetaald.

TRAININGKniebandage squat Jordi Snijders

De voorbereiding voor het WK ging in augustus van start. Na een aantal maanden licht te hebben getraind,
zag ik de intensiteit van mijn trainingsschema gestaag worden opgevoerd. Normaal gesproken worden de bijoefeningen zoals Dumbbell Press, Lat Pull Down etc. tot het minimum beperkt om de focus te houden op de techniek en uitvoering van de drie grote onderdelen. Wekelijks houd ik mij dan bezig met Squats, Deadlifts en Bench Press in diverse stijlen. Dat werkt voor mij het best: zoveel mogelijk tijd steken in de uitvoering van het uiteindelijke Powerliften.
Tussendoor was er een RAW BENCH PRESS wedstrijd (uit mijn hoofd begin september) waarin ik 230 kg wist te drukken. Dat was voor mij het signaal dat mijn schouderblessure definitief was verholpen. Nu kon de focus volledig op het WK Powerlifting in Hamm!
En dat gebeurde. Halverwege september startte de eerste equipped-trainingen. Je kent dat wel: strakke pakken en snijdende bandages. Man, man, man, wat voelt dat altijd vreselijk als je het niet meer bent gewend. De eerste Squats werden gedaan met 315 kg, Bench Press startte met 275 kg en Deadlift begon op 280 kg. Het was nog maar september en tweewekelijks zou het gewicht met vijf tot tien kg worden verhoogd. Zo kon het uiteindelijk gebeuren dat ik pijn- en blessurevrij strandde bij een eindresultaat 350 kg Squat, 310 kg Bench Press en 300 kg Deadlift. Dat was in de laatste week van oktober en diende tevens als de allerlaatste zware training. We hadden er zin in!

EEN INKTZWARTE HEENRIT

Donderdag 12 november 2015 vertrok ik met de auto naar Luxemburg. Het weer was goed, tas was netjes ingepakt en mijn auto had ik nog even snel door de wasstraat gehaald. Een goede voorbereiding zit hem immers in de kleinste details. De rit verliep filevrij en alles leek volgens het boekje te gaan. Totdat ik ter hoogte van Maasbracht stuitte op een auto die tegen een boom was gereden. Werkelijk niets was er meer van de auto over. Ik zag nog wel een verwarde man uit de auto kruipen en die had het gelukkig gered. Inmiddels had ik 112 gebeld en de telefonist vroeg mij om te kijken of er misschien nog iemand in de auto zat. Vanaf dan schrik je je werkelijk wezenloos. Want de vrouwelijke bestuurder (39) zat inderdaad in de auto en was helaas op slag dood. Dat is een ervaring die je niet een tweede keer wenst mee te maken. Hierbij mijn condoleances aan de nabestaanden.

DE WEDSTRIJD

Bench press Jordi SnijdersVrijdag 13 november was het eindelijk zover: Match Day! Om 15.30 uur werd ik gewogen en de teller strandde bij 119,1 kg. Perfect op gewicht! Het opwarmen ging goed en ik opende de Squat met 340 kg. Hoewel ik tijdens de opgaande fase al sterk twijfelde over de juiste diepte, werd deze beurt goedgekeurd. Ik zat er dus direct lekker in. Al snel werden mijn knieën ingebonden want de groep was klein. De groep bestond op dat moment uit zes mannen waardoor het tempo enorm hoog lag. Amper hersteld, deed ik mijn tweede beurt met 355 kg. Good Lift! Ik was blij. Maar het moordende tempo kon ik helaas fysiek niet bijbenen waardoor een derde beurt binnen tien minuten kansloos was. Met 360 kg in mijn nek kon ik helaas niet meer opstaan.
Bench Press was werkelijk een feest. Ik opende met 295 kg maar dit ging niet vlekkeloos. Ik kreeg geen startsignaal en op dat moment had ik niet direct in de gaten hoe dit kwam. Uiteindelijk drukte ik de beurt netjes uit. Backstage kreeg ik te horen dat mijn voeten de oorzaak van de vertraging waren: deze stonden niet plat en volgens de regels is dit verplichSquat Jordi Snijderst om te mogen starten. De tweede beurt lette ik hier extra op: zo drukte ik 305 kg netjes uit. De derde beurt drukte ik 310 kg en hier zat werkelijk alles in. Adrenaline, techniek, kracht en snelheid: ik voelde dat ik dit voor deze beurt voor de volle honderd procent kon opbrengen.

Deadlift was echter een gevecht tegen mijzelf. Het opwarmen ging al zwaar en dat zag je terug in de eerste beurt. 300 kg ging moeizaam en de tweede beurt met tien kg meer miste ik zelfs. Dat was niet de bedoeling. Al was het het laatste wat ik deed: de derde beurt met 310 kg moest en zou ik halen. Dat lukte gelukkig en zo kan ik terugkijken op een geslaagde wedstrijd:

  • SQUAT 355 kg (PR +5 kg)
  • BENCH PRESS 310 kg (PR +10 kg)
  • DEADLIFT 310 kg (PR +2,5 kg)
  • TOTAAL 975 kg (PR +32,5 kg)

Jordi

VIDEO WK POWERLIFTING 2015 JORDI SNIJDERS