NK CLASSICS POWERLIFTING 2015

Afgelopen zondag (13 december 2015) stond alweer de derde editie van de NK Classics Powerlifting op de S.A.P. Cup op het programma. Voorheen kenden wij dit evenement als de Flexcup, maar om voor mij onduidelijke redenen heeft er een naamswijziging plaatsgevonden. Hoe dan ook was het dit jaar zeer succesvol: de mannen achter de S.A.P. Cup zijn er wederom in geslaagd om er een geweldige happening van de maken. Sterker nog: ik bezoek jaarlijks de FIBO-Beurs in Keulen en qua spektakel doet de voormalige Flexcup hier zeker niet voor onder.

 

Natuurlijk deed ik mee in de -120 kg klasse. Met de afgelopen WK Powerlifting in Luxemburg nog in de benen, leek een topwedstrijd haast onmogelijk. Maar een Amsterdammer is geen echte Amsterdammer als hij zich niet met bluf en energie naar de eerste plek knokt. Zo gezegd, zo gedaan. De zondagochtend begon om 09.00 uur met de officiële weging. Volgens mij woog ik 118,5 kg; zo licht ben ik lange tijd niet geweest. Off season weeg ik rond de 122 kg dus ik voelde mij op dat moment als een afgetrainde bodybuilder. Na de weging nam ik het er even van in de ontbijtzaal, want dit is in het Koningshof altijd uitstekend geregeld. Met een volle maag begaf ik mij naar de intrainruimte.

 

RAW SQUAT

Wellicht was dit het meest spannend. Door de afgelopen WK Powerlifting ben ik niet in staat geweest om goed te trainen voor de NK Classics. Normaal gesproken heb ik enkele weken nodig voor de omschakeling van equipped naar RAW en andersom. Nu was die gelegenheid er niet en had ik ook geen idee waar ik zou staan. Nu boden mijn vrienden van Titan Nederland mij aan om gebruik te maken van de nieuwste versie van de Yellow Jackets knee sleeves. Deze kans greep ik met beide handen aan. Al bij het opwarmen voelde ik een duidelijke toename van explosiviteit in de opgaande fase waardoor het zelfvertrouwen toenam. Laat maar komen die gewichten! Dat gebeurde dan ook. Met drie goede beurten en een nieuw Nederlands record zette ik een gewicht neer van 285 kg. Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht.

 

RAW BENCH PRESSJordi Snijders raw Bench Press

Hier was ik redelijk zenuwachtig. Ik herinnerde mij immers nog een minder succesvolle generale op de tweede competitiewedstrijd van vorige maand in Rotterdam. Maar de adrenaline was zo hoog, dat ik mij op en top sterk voelde. Dat bleek ook uit mijn drie beurten. Hoewel de startkracht bij alledrie de beurten ver was te zoeken, was ik uiteindelijk in staat om 230 kg uit te drukken. Helaas bleef de officiële teller op een nieuw Nederlands record van 227,5 kg staan omdat de laatste beurt gepaard ging met een neergaande beweging. Dat is in onze sport gelukkig niet toegestaan en deze fout leverde mij dan ook drie donkerrode lampen op.

 

RAW DEADLIFT

De eerste beurt van 270 kg zorgde ervoor dat ik Nederlands Kampioen was geworden. In mijn beleving Jordi Snijders raw deadliftwas ik op dat moment niet meer te achterhalen. Ik had dan ook niets meer te verliezen en de volgende uitdaging was de eerste plaats op basis van punten. Ik moest dan 295 kg deadliften in de tweede beurt. Hoewel dit geen spectaculair gewicht is, is het voor mij toch echt te zwaar. Zoals bekend, heb ik in het verleden met blessures te maken gehad waardoor mijn deadlift altijd ondermaats is. Het gewicht bleef dan ook kansloos liggen. Ik kon trekken wat ik wilde, de schijven leken aan de grond te zijn vastgeschroefd. Ik wist op dat moment niet of ik nou kwaad moest zijn, of keihard zou moeten lachen

 

CONCLUSIE

Gezien de omstandigheden ben ik zeer tevreden met de prestatie. Drie nieuwe records zorgen ervoor dat de wedstrijd past in de progressie die ik al enkele jaren samen met mijn coach laat zien. Als ik kritisch ben, had ik achteraf liever 287,5 kg als tweede deadliftbeurt opgegeven. Een goede beurt had er dan voor gezorgd dat ik 800 kg rond had getild. Nu blijft de teller steken op 782,5. Maar dat is slechts een kleine smet op verder een heel leuk evenement. Dit jaar kijk ik terug op de volgende prestaties:

  • Nederlands Kampioen Powerlifting met 942,5 kg totaal
  • Nederlands Kampioen Bench Press met 292,5 kg
  • Recordhouder Bench Press met 310 kg
  • Persoonlijke records Squat 355 kg; Deadlift 310 kg
  • 7e plaats WK Powerlifting met 975 kg totaal
  • Nederlands Kampioen RAW Powerlifting met 782,5 kg totaal

Als een blije man ga ik richting de feestdagen. Daarna gaat de focus op de NK en EK Powerlifting in 2016. Keep in touch!

 

Jordi

 

VIDEO NK CLASSIC POWERLIFTING