DE START

Na weer een waanzinnig seizoen met zware Powerlifting-wedstrijden te hebben gedraaid, stond er deze maand nog één serieuze krachtmeting op het programma: de EK Powerlifting 2016 in Pilzen, Tsjechië. Alle serieuze krachtsportatleten uit heel Europa doen hier jaarlijks aan mee en het was aan mij om te laten zien dat ik nu eindelijk eens kon strijden om een plek in het klassement. Zo gezegd, zo gedaan.

VEEL BLESSURES

Even een korte terugblik op het afgelopen seizoen want hoe was deze ook alweer verlopen? Afgelopen zomer (2015) had ik te maken met behoorlijk wat vervelende blessures. Ik was behandeld voor en herstellende van twee verzuurde benen; de hele dag het gevoel hebben dat je benen in de fik staan omdat deze simpelweg waren overbelast. Tegelijkertijd was ik geblesseerd aan mijn rechterschouder, hetgeen ervoor zorgde dat ik net aan setjes kon bankdrukken met nog geen honderd kilo. Erg vervelend en erg frustrerend. Nu is mijn mening dat tijd de beste oplossing voor blessures is, en die tijd nam ik. Tot ik mezelf in augustus betrapte op fit zijn. Eindelijk! De eerste wedstrijd stond eind september op het programma: RAW Bench Press. De eerste echte test richting een seizoen aan nieuwe wedstrijden. En dat ging eigenlijk best lekker! Drie goede beurten: 220 kg, 227,5 kg (keihard) om vervolgens af te sluiten met een mooie 230 kg. Ik achtte mezelf genezen, blessurevrij en klaar voor de echte shit!

WK POWERLIFTING 2015 LUXEMBURG

En die echte shit stond al gepland. Ik zou gaan trainen voor de WK Powerlifting op 14 november 2015 in Hamm, Luxemburg. Equipped (suits) dus met echte gewichten. Om een lang verhaal kort te maken: dat trainen ging heerlijk. Ik eindigde op de zevende plaats met Squat 355 kg, Bench Press 310 kg en Deadlift op 310 kg. Goed voor een totaal van 975 kg.

PIEK MET BANKDRUKKEN

In januari 2016 mocht ik meedoen met de tweede bankdrukcompetitiewedstrijd. Ook hier haalde ik drie goede beurten met een nieuw Nederlands Record van 312,5 kg als hoogtepunt. Hier was ik hartstikke blij mee! Helaas is het qua bankdrukken bij dit hoogtepunt gebleven want de twee resterende wedstrijden kwam ik niet verder dan driehonderd kilo maar dat even terzijde.

NK POWERLIFTING 2016

De Nederlandse Kampioenschap Powerlifting werd gehouden op 21 februari 2016 in Noord-Scharwoude. Een thuiswedstrijd want op nog geen vijf minuten lopen afstand ligt de gym waar ik elke vrijdag train. Je kunt dus stellen dat dit “appeltje eitje” moest zijn. Niets was minder waar. Wat was dit een fucking zware wedstrijd! Het was letterlijk vechten tegen mezelf. Niet zozeer mentaal, maar wel fysiek. Hoewel ik echt fit aan de wedstrijd begon, voelde elke kg dubbel zo zwaar. Squat ging redelijk: 340 kg, 360 kg en 365 kg. Uiteindelijk vijftien hele kg boven mijn PR van Luxemburg. Maar die laatste beurt trok me helemaal leeg. Alle energie was weg en dat zag je terug in het bankdrukken. Ik opende met driehonderd kilo; een jaar geleden was dit het heilige getal waar ik een moord voor zou doen. Nu niet! Nu was dit teleurstellend. Want ik miste twee pogingen met 310 kg. Dat ging in Luxemburg zo makkelijk, waarom nu niet? Daarom niet! Het zat er die dag niet in. Focus op de Deadlift dan maar. 312,5 kg op dit onderdeel zorgde voor een totaal van 977,5 kg en dat was hoe dan ook een verbetering van een minimale 2,5 kg. Stijgende lijn gehandhaafd. Volgende dag op de behandeltafel bij de therapeut.

EK: BRONS EN 985 TOTAAL!

En dan nu richting de EK Powerlifting 2016. Wat had ik hier zin in! Ik heb zoveel goede verhalen gehoord over wedstrijden in Tsjechië dat ik dit zelf wel eens zou willen ervaren. Eenmaal aangekomen, voelde ik direct dat deze verhalen niet overdreven waren. Hotel goed, zaal goed, setting goed, sfeer goed, alles was goed.

Op de wedstrijddag woog ik 119,76 kg; een mooi gewicht voor de wedstrijd. Ik begon om ruim op tijd met opwarmen en voorbereiden. Dat resulteerde in een topresultaat op de Squat. Ik opende met een harde 350 kg; deze beurt ging aanvankelijk zeer moeizaam omdat ik geen balans kon vinden. Dat had te maken met wat er aan de beurt voorafging. De persoon voor mij viel voorover waardoor het halter moest worden afgebouwd en opnieuw opgebouwd voordat ik kon beginnen. Op dat moment stond ik in hele strakke kniebanden waardoor elke seconde een martelgang leek. Pijn in de benen zorgde voor gebrek aan balans. In de video zie je gelijk wat ik bedoel. Uiteindelijk kwam ik via 365 kg op 370 kg. En dat was misschien wel de mooiste beurt uit acht jaar wedstrijd-Powerlifting. Kracht, tempo, techniek: wat mij betreft zat hier alles in. De beurt werd unaniem goedgekeurd en ik zat lekker in de wedstrijd.

Dan de Bench Press. Ik zal hier niets over schrijven: ik verwijs naar de alinea over het drukken op de NK. De uitleg is precies hetzelfde. Driehonderd kilogram uiteindelijk. WTF??;-)

Met de Deadlift voelde ik mij heel sterk. Opwarmen ging heel goed en ik hoopte op een mooi totaal. De opener was eveneens driehonderd kilogram en de beurt ging perfect. Behalve het terugleggen want de scheids was samen met coach Henk Keizer van mening dat ik te vroeg losliet. Hier moest ik in de tweede beurt op letten. Die tweede beurt kwam er: 315 kg ging goed. Het terugleggen ook want ik liet pas los na oogcontact met de betreffende scheids. Na een wederzijdse glimlach liet ik los en werd de beurt goedgekeurd. 320 kg als derde beurt was technisch net iets te veel gevraagd. Ik brak de beurt halverwege af omdat ik mijn rug niet in positie kreeg. Daarom eindigde ik op een totaal van 985 kg. Dat was goed voor brons op Squat, zilver op Bench Press en brons voor het totaal. Hier kun je mee thuiskomen.

Nu de focus op het magische totaal van 1.000 kg. Ik beloof dit te laten zien op de WK Powerlifting 2016 in Orlando, Noord Amerika. Deze wedstrijd is ergens in november en ik kan niet wachten om te starten met de voorbereiding.

CLINIC: STRENGTH XL

In de zomer richt ik mij op de organisatie van Strength XL; de Clinic over krachtsport. We gaan een dag lang werken aan functioneel trainen met halters en dumbbells. Daarnaast besteden we aandacht aan periodisering en opbouw van je trainingsschema. Iedereen die serieus met gewichten wil trainen, is uitgenodigd. Klik hier voor info over dit event op zaterdag 27 augustus 2016 in Amsterdam.

Fijne zomer, fijne vakantie!

Jordi